Saturday, September 1, 2012

Baru Ku Tahu ..


Sejujurnya hati ini berbicara tentang hati..
Semalam,baru ku tersedar dari terlena..
tentang hakikat manusia..jasad yang mengandungi 1001 rahsia..
Manusia diciptakan Allah dengan satu perasaan..
Perasaan ingin dibelai,disayangi,dikasihi
namun,ada juga perasaan benci-membenci,dengki,hasad terbit dari hati yang fasad..

Kini ku tahu,keikhlasan hati seseorang tidak dinilai dengan wang ringgit,harta,pangkat dan kedudukan..
ya..manusia tidak boleh menilai keihklasan dan hati budi orang lain..

Hanya Allah Yang Maha Mengetahui tahap keikhlasan seseorang..
Kelemahan yang kecil dibesar-besarkan..digembar-gemburkan..
tanpa sedar umpatan singgah bermaharajalela di mana-mana..
Hati jadi kelam..zulumat..umpama kepekatan malam yang gelap gelita..

Kebaikan yang dicurahkan tidak sekelumit pun diendahkan..
Itulah manusia..
Benar..manusia tidak pernah terlepas daripada melakukan kesalahan..
Tapi,adakah manusia juga berhak menghukum kesalahan orang lain?..

Siapa la kita..manusia..insan lupa..insan leka..
diciptakan daripada setitis air mani yang hina..
Hanya Allah Yang Maha Mengetahu segala..
Kini aku tahu..
Perjalananku bukan setakat di sini..
perjalanan sebagai seorang pejuang tidak akan terhenti di sini..
walau dicaci,dihina dengan segala tohmahan dunia..

Aku pasrah..aku redha..
kerana ku yakin pada janji Allah..
ranjau kehidupan terbentang di hadapan..
cuma menunggu ajal datang menjemputku..
hilang rohku dari persada alam maya..
yang tinggal hanya jasad yang makin dimamah usia saban waktu..
Kini ku tahu.


_____________***_____________

Sunday, July 8, 2012

Ayat Cinta Saya ^^

Hey Mr.Froggy , hw r u ? :D rmmber the day we first started talking to each other ? * i always remember , coz tht's wht strted u n i ryt ? hehe . kekadang bile di fikirkan semule lawak pun ade kan kan . haiyap ! student lounge kan pakcik gondol ? Dear,out of 6,923,000,00 people in the world . I CHOOSE YOU <3 . I'm sorry sometimes i get a little jealous , thinking that someone else could make you happier than i could . I guess it's my insecurities acting up . Because i know that i'm not the prettiest , smartest or most fun and exciting girl . But i do know that no matter how hard and long you look . ** Love is never measured by the times he made you laugh , but by the number of times he made you smile after you cried . ** I hope someday you'll find all my quotes , all my words , and read them all . I hope you'll know that they're all about you . I KNOW WE ARE TOO YOUNG , AND ITS STILL EARLY TO SAY THIS .. BUT I HOPE YOU'RE THE ONE :) i'm glad i did meet you , cause you were the one who always asked me if anything was wrong . You were to one who loved me foe me . The one who cared when everyone else didn't . The one who listened . The one who stayed up late just to talk with me . You were the one who i told secrets to . The one who taught me new things . The one who laughed at my jokes and always make me smile . The one who did things for me . I'm sorry because i have loved you . I think i love you a little bit more everyday . * He's the part that is missing , i miss him . i'm missing him . JE T'AIME !


Pemilik tulang rusuk siapa ?


Ketika aku masih remaja , sesaat selepas mendengar kisah Adam dan Hawa , terbit satu pertanyaan dalam diri ku , aku ni tulang rusuk kiri siapa ? 
Bagaimana rupanya , tinggi atau rendah , kurus atau gempal , cerah atau gelap , tampan atau jelek , puas aku membayangkan , tidak pernah sekali dapat gambarannya , impikan jejaka rupawan memiliki ati ini , persis seorang pahlawan membawa lari puteri tericnta dari kejahatan dunia .


Ketika aku menganjak dewasa , di kala sedang mencarI ilmu penuhi dada , menuntut di manAra gading , timbul semula persoalan itu , aku ni tulang rusuk kiri siapa ? 
Berbagai jenis hamba ALLAH cuba aku yakinkan adakah aku tulang risik mereka , namun tiada satu pun pertunjuk aku ini tulang rususk mereka . 
Bagaimana hartanya , motor atau kereta idaman ku , 3310 atau iphone atau samsung galaxy idaman semua , selipar jepun atau adidas , miskin atau kaya , puas aku mencari , impikan lelaki hartawan persis seorang jutawan melamar puterinya di istana .


Hmm , aku masih lagi muda untuk semua itu , masih lagi belum mencecah peringkat pekerjaan , walaupun sudah sejengkal untuk mendekatinya , aku masih lagi bingung dalam mencari haluan hidup ini . 
Dikala sedang memikir hal dunia , memikir hal kewangan , memikir hal masa hadapan , bertanya sekian kali , aku ini tulang rusuk kiri siapa ?
Bagaimana akhlaknya , malas atau rajin , baran atau sabar , dungu atau pintar ,jahat atau baik , puas aku berdoa , impikan lelaki budiman , persis seorang beriman soleh mendidik isteri solehah . 


Aku bertanya lagi pada diri ku , aku ingin jadi tulang rusuk kiri siapa ? Pentingkah rupa ? Ya ALLAH cukuplah yang sedap mata memandang kerana kecantikan tidak akan kekal selamanya . Hanya jadi kegilaan di dunia bukan di akhirat . Pentingkah harta ? Ya ALLAH , cukuplah yang mampu menyara diriku ini , yang mampu membahagiakan diri ku , keluargaku . Pentingkah iman ? Ya ALLAH , terdiam aku seketika . 


Kerana diriku melihat diriku sendiri , bagai tidak layak untuk disunting oleh pencinta Illahi , diriku lemah sekali , penuh dosa dan layak dicaci . 
Bagaimana kalau pemilik tulang rusuk ini betul-betul mengharapkan kesempurnaan pada diri ku seakan aku mengharapkan kesempurnaan pada dirinya . Ya ALLAH , aku sentiasa berdoa jika ini sekarang yang berada di hadapan ku itu ialah pemilik tulang rusuk ini , aku harapkan hatiku di dekatkan pada hati nya , menjalani kehidupan di dunia dan di akhirat dengan redha-Mu Ya ALLAH . 


Aku bertanya kembali buat kali terakhir , adakah ini betul pemilik tulang rusuk ini ? Jika betul , permudahkan lah segala perjalanan hidup kami , jauhkan kami dari perkara-perkara yang boleh menjatuhkan kami , dekatkan kami dengan Mu Ya ALLAH , berjayakan lah kami di dunia dan akhirat , bantulah kami , kuatkan lah kami untuk membaiki kehidupan kami serta keluaraga kami . Ya ALLAH , lalu ku tanamkan azam , ALLAH masih memberiku peluang , akan ku berusaha untuk membaiki diri , tambahkan ilmu dunia dan akhirat , mencapai impian terpendam , bagi melayakkan diri ku pada yang terbaik . Semoga pemilik tulang rusuk kiri, akan bahagia bersamaku di dunia dan di akhirat nanti . InsyaAllah :)

JULY POST !

Asslamualaikum , lame sudah tak update blog ni , haiyap ! kesibukan betol wena sejak prctical ni . kalau ada masa pun memang utk release tnsion je . biasa la bile da digelar CIKGU WENA ni , hehe , asyik-asyik sibuk melayan budak jela , kekadang cakap sendiri pun da tunggang terbalik , pe da . btw , really enjoy ths prctcal . jumpe budak-budak , kenal budak-budak , timbul lah sikit sifat penyayang dalam diri ni , cehwah . hehe . next week , 17 july , mybe , nt very sure , pelupe je , kepala ni asyik memikir je da . da tamat sudah di Taska Adanas , lepas tu cntinue dekt gverment school plak , tadika kemas kowt . bulan 8 HABIS ! ENJOY ! yeah ! hehe . tapi  yang kecian ye , kena la puasa sambil prctical , I MISS MY FAMILY ! :'( * okelah , tke look some pics mase wena prctical , tak banyak pun , susah nak tgkap gambar budak-budak ni , asyik bergerak je , tak duduk diam sudah :D 



Bile cikgu pun jadi budak-budak :D


*My student :D


Mama wth baby tocang , hehe , no la , wena suke budak kecik ni , rngan betul nak dukung , selalu dengan dye . syikin a.k.a tocang :D 


Macam ni la selalu keje je bile habis mengajar , layan si tocang ni haa . haiyap ! 

*The best prctical TASKA ADANAS , SUNWAY . thnks to cikgu shuhada n cikgu syikin . :D 

Monday, April 30, 2012

Sebelum halal Bagiku



Aku ingin menjadi yang teristimewa bagimu,
Duhai yang kelak menghuni sisi terbaik di hatiku.

Aku ingin menjadi makmum yang selalu menuruti gerak tauhidmu,
Duhai yang kelak mengalir di deras arus nadi-nadiku.

Aku akan selalu menundukkan pandangan dan menjaga kehormatanku,
Duhai yang kelak menjalin simpul kasih di bilik-bilik jantungku.

Bantu aku tuk kuatkan iman,
Bimbing aku tuk sucikan piikiran.
Atur aku tuk jernihkan hati.

Ya Rabb.
Maha Penentu segala sesuatu,
Ulurkanlah padaku sebuah rengkuh,
Yang melindungi hati, menyejukkan jiwa, mengharumkan setiap inci raga..
Aamiin Ya Rabb :)

Thursday, April 26, 2012

Cinta kita adakah luar biasa ?


Asslamualaikum . Jom-jom kita naik topic baru nak tak ? :D Sebelum ini, pernah anda mendengar bait-bait ayat iaitu “Cinta Luar Biasa?”. Selalunya cinta yang luar biasa ini berlaku dalam perhubungan cinta antara dua pasangan dalam keadaan yang romantis dalam percintaan mereka!

Mungkin juga anda berpendapat bahawa cinta luar biasa ini ialah cinta di antara raja atau anak sultan, atau bertemu cinta ketika dalam mesyuarat ataupun juga bertemu cinta ketika kemalangan ngeri malah luar biasa lagi bertemu cinta ketika menyelamatkan si dia dalam kesusahan seperti lemas atau sebagainya.
Sebenarnya, semua yang dinyatakan adalah perkara yang luar biasa dan jarang berlaku dalam percintaan. Bukan semua manusia dalam kalangan kita menganggap cinta itu luar biasa kerana setiap insan berbeza pendapat dan naluri dalaman mereka.
Oleh itu, bagaimana agaknya anda ingin mengesan cinta luar biasa? Sebenarnya ia tidaklah sesukar atau susah kerana cinta yang luar biasa itu ada dalam diri kita masing-masing. Ianya telah siap-sedia melekat dalam diri kita sejak sekian lama.
Sebenarnya pasangan yang ditemukan oleh ALLAH kepada kita adalah amat-amat luar biasa kerana ALLAH menentukan jodoh kita. Jadi, kita semua kaum Nabi Muhammad adalah sangat luar biasa kerana kita dicipta oleh ALLAH untuk membahagiakan sesama manusia.

“Percayalah bahawa cinta itu merupakan ciptaan ALLAH yang unik dan kalau kita perasan orang yang paling tenang dan bahagia di sisi ALLAH ialah cintanya hanya kepada ALLAH mengatasi segala-galanya.”


Kesimpulan dan konklusinya, mulakanlah cinta anda hari ini dan pastikan setiap langkah yang anda mulakan merupakan cinta kepada ALLAH!
Insyaallah.. :)

Saya Wanita ! :D


WANITA ITU IBARAT BUNGA

Yang jika kasar dalam memperlakukannya akan merusak keindahannya,menodai kesempurnaannya sehingga menjadikannya layu tak berseri,ia ibarat selembar sutra yg mudah robek oleh terpaan badai.terombang ambing oleh hempasan angin dan basah kuyup meski oleh setitik air,oleh karenanya,jangan biarkan hatinya robek terluka karena ucapan yg menyakitkan karena hatinya begitu lembut,jangan pula membiarkannya sendirian menantang hidup karena sesungguhnya ia hadir dari kesendirian dgn menawarkan setangkup ketenangan dan ketentraman,sebaiknya tdk sekali-kali membuatnya menangis oleh sikap yg mengecewakan,karena biasanya tangis itu tetap membekas di hati meski airnya tak membasahi kelopak matanya.

WANITA ITU MUTIARA

Orang perlu menyeram jauh ke dasarnya utk mendapatkan kecantikan sesungguhnya,karenanya,melihat dgn tanpa membuka tabir hatinya niscaya hanya semu sesaat yg seringkali mampu mengelabui mata,orang perlu berjuang menyusur ombak,menahan arus dan menantang semua bahayanya utk bisa meraihnya,dan tentu utk itu,orang harus memiliki bekal yg cukup sehingga layak dan pantas mendapatkan mutiara indah itu.


semoga kita bisa mengambil hikmah dalam setiap kejadian. :D
********

Wednesday, April 25, 2012

Sakit Perut !


Saya sakit perut ! ohhh tidak . :'( . teruk ye , kenape datang balik sakit ni . siyesly , tak boleh bangun semua . hari ni je da makin oke sikit . kalau tak , berbaring lah wena atas katil je , tak ber update la blog ni jugak . hehe . Afiq da mule bising cakap gastrik la pe la , apa yang paling wena takut nak dengar , " jom pergi klinik " . ==" tidaklah , wena punye style selagi tak sakit teruk , tak mahu jugak pergi . hehe . teruk kan . sebab tu la sampai sekarang wena tak tahu pe penyakit ye . bile time sakit datang , fuh ! jalan pun membongkok je . kesian tak ? hihi . kalau ibu wena cakap " padan ye muke , degil lagi kan " . time tu rase sedih pun ada , tapi bile fikir-fikir balik , memang padan muke , sebab ye DEGIL betul . Love u mommy ! hehe . okelah , nak sambung cerite ye , wena ni tertanye2 sakit apa la wena ni ek , nak pergi klinik , kemalasan betul . Tapi wena rasa wena gastrik ni . Boleh pulak rase2 ea . hihi . Semalam afiq msg cakap wena ni kemungkinan gastrik or kejang perut , bt i dnt knw apa tu kejang perut . hihi . ade-ade je afiq ea . dia ni kalau da mule start risau , habis semua dia dok siasat . bende-bende yang tak pernah orang jumpe pun dia jumpe . hihi . tapi apa yang wena sayang dia ni , walaupun dia bising-bising wena buat perangai , bebel bile wena sakit semua , tapi dia tetap dengan wena , kalau tengah sakit tu , dengar dia membebel , sakit sampai bile-bile pun tak pe . hihi . :D Love you jugak my prince !  
*
*
jom kite siasat same apa mugkin penyakit wena ni .
*
*
* Ulser peptic ditakrif sebagai luka kecil yang terjadi di bahagian usus, dan boleh menyebabkan pedih di perut , selalunya di bahagian duodenum (dipanggil duodenal ulser). Ulser ini selalunya banign (tidak menyebabkan berlakunya kanser). Bagaimanapun peratusan kecil ulser ini boleh menjadi malignant (akhirnya menyebabkan kanser)

Penyakit gastrik adalah berpunca daripada amalan tabiat makan (minum pagi, makan tengahari dan makan malam) yang tidak mengikuti waktu yang tetap. Sebagai contoh kadang-kadang makan tengahari pukul 11.00, kadang-kadang pukul 12.00, kadang-kadang pukul 1.00, kadang-kadang pukul 2.00 dan kadang-kadang bila tersangat sibuk sampai pukul 4.00 petang belum makan tengah hari. Apabila amalan ini diteruskan untuk tempoh kira-kira 5 tahun, insyaAllah Allah akan memberikan penyakit gastrik.  Setelah penyakit gastrik dikesan, namun tabiat ini masih diteruskan, insyaAllah dalam tempoh 2 tahun lagi, orang ini akan mendapat penyakit yang lebih serius lagi iaitu peptic ulcer atau ulser perut.

p/s : Ayyo , kerisauan la pulak , so , nak pergi klinik ke tak ea ?? :(


“Telah kutinggalkan cemburu disudut kamar gelapku.Telah ku hanyutkan duka pada sungai kecil yang mengalir dari sudut mataku.Telah ku kabarkan lewat angin gerimis tentang segala catatan hati Yang terhampar ditiap jengkal sajadah dalam tahajud dan sujud panjang. Ku tutup mataku , ku tutup hatiku , ku tutup mulutku . Bila bukan matamu yang menatapku , bila bukan kamu yang mengetuk hatiku , bila bukan kamu yang ucapkan kata itu . ...” 

Ya Robb..
Jika ada dua pilihan dan diantaranya adalah dia... tentu aku akan memilihnya..
Jika ada sepuluh pilhan dan diantaranya adalah dia ..tentu aku akan memilihnya.
Jika ada seratus pilihan dan diantaranya adalah dia ..tentu aku akan memilihnya
Dan jika hanya ada satu pilihan ..dan tidak ada dia dlm pilihan itu…
Maka aku pun akan menerimanya sebagai pemberian terbaik dari Mu…
Aku tidak akan memaksakan diriku untuk memilihnya..
Buatlah aku mencintai pilihan yg Kau berikan ...Buatlah aku setia pada pilihanMu,
Buatlah aku menyayangi pilihan yg Kau amanahkan..Aamiin ya Robb :)
Buatlah aku mencintai pilihan yg Kau berikan ...Buatlah aku setia pada pilihanMu,
Buatlah aku menyayangi pilihan yg Kau amanahkan..Aamiin ya Robb :)

Ya ALLAH kuserahkan semua takdir hidupku padamu , dan pada siapa kau pilihkan kekasihmu padaku . Kekasih yang kau halalkan . Dan bila memang kau izinkan ku mencintai kekasihku  , maka satukan hati kami agar menjadi suatu hubungan yang direstui . Namun bila tidak kau izinkan maka pisahkan dan jauhkan hati kami agar tak terlalu jauh kami menyayangi . 


Sebelum Engkau Halal Bagiku :)


Ya Allah,
penantian ini kadang melelahkan aku, kerinduan utk segera berjihad di jalan-Mu dalam keluarga ,begitu besar dan mengaung di hati ini. Namun RAHASIA-MU akan dimana dan kapan penantian ini terjawab, membuatku harus terus berikhtiar dlm labuan harap kepada-Mu, di setiap istikharahku.

Engkaulah penguasa dan pemilik hidup dan matiku Ya Robbi, maka hanya Engkau jualah yang bisa menjawab semua ni. Jangan biarkan penantian ini melemahkan ke Imanan ku kepada-Mu, jadikan ini sebagai kekuatan untuk mendekatkan segala ridha-Mu kepadaku.

Ya Allah,
Jadikan lah fitrah cinta ini sebagai jalan dalam meraih keberkahan yang Engkau janjikan, di jalan pernikahan sesuai sunnah Rasul pilihan-Mu, membukan jalan menuju jannah-Mu. Aamiin Ya Rabbal 'alamiin :)

Thursday, April 19, 2012

saya sedih :'(

I wish i could put all my thoughts in a jar . I think too much . Thinking too much causes me to over think and analyze things i don't want to deal with . It gets too much for me to handle and i panic . I shut myself down and go to war with myself . I'm tired . I'm sick of being tired . I don't like who i am , but i have to live with it . I don't know what i'm doing . I'm sick of feeling sad . I want to be at peace with myself for once . To be happy and think about things that doesn't sent me over the edge .

**Look at you . You're young . You're scared . Why are you so scared ? stop being paralyzed . Stop swallowing your words . Stop caring about what other people think . Wear what you want . Listen to the music you want to listen to . Play it loud and dance to it . Go out for a drive at midnight and forget you have work the next day . Stop waiting for friday . Live now . Do it now . Take risks . Tell secrets .This life is yours . Forget hurt , take had taught

P/S : everyone wants happiness . no one wants pain . but you cant have a rainbow,without a little rain :
_______________♪ ♫ ♩ ♬

Family BARU !

        HAI ! . new post now . hehe . okelah , sekarang nak cerite apa yang berlaku sepanjang blog ni berhabuk . Dulu ade ingat tak wena ada bagitaw wena pernah join satu group fasi . *hmm , nt sure wena ada bgataw or tak , lupe sudah . Tak pe la . kalau ada alhamdulillah , kalau tak ada , maaf di pinta ea . tajuk post : FAMILY BARU . Apa family baru tetibe ni kan , hehe , oke , jom start cerite . wena ada join satu group / club fasi,mean kiteorang akan ke sekolah - sekolah untuk menjalankan aktiviti kepada budak-budak yang terpilih , kami beri aktiviti,kami beri bantuan , semangat , ilmu , kasih sayang ,serta tinggalkan dia orang dengan pengalaman yang insyaAllah dia orang tak akan dapat lupekan . First kem wena join , Afiq yang bawak masuk , dulu wena memang tak bergaul dengan orang lain selain kawan wena je . orang tak kenal , wena tak tegur , hehe . sombong kan . tapi itu dulu la . alhamdulillah lepas masuk group ni , wena lebih suke cakap dengan orang , * makin banyak bebel kowt ==" . hehe . thnks to Afiq , sebab ajak join group ni . <3 . Mule-mule wena join kem ni semua ye budak tua2 taw . semua senior wena . siyesly,memang best la , dilayan bagai seorang adik yang manja walaupun wena pun fasi . hehe . rindu akak-akak fasi dulu . tapi sekarang semua da pergi practical . :(
         Nak disambung cerite , bila ada yang pergi , mesti ada yang mengantinya betul tak ? kem fasi ni still berjalan , tetapi apa yang berbeza sekarang , ahli nya . wena mula tarik budak rumah wena : naddy , kawan rapat wena sendiri , kak khai , kaka bilik wena dengan kak farizan , dia pun satu bilik dengan wena . kami sama2 join group ni . Afiq still la dengan budak rumah dia : along , abg naim , epul , haziq/kechik , ameer , n shacz . lepas tu , ada lagi dua orang taw yang join  : ciko n kak niesa/akak kechik molek . hehe . opss , sebelum lupe , ade lagi la : doy , epul (unirazak,umtech semua dia sapu voice idol ) , apek (rumah sekali dengan ciko ) .  kami sama2 join group fasi . first kem di sekolah menengah muzaffar shah , semngol perak . sekolah lama Afiq . start dari kem 2 la kami semua jadi lebih rapat . semua bende buat sama-sama . Sehingga kan , wujudlah satu FAMILY KRUK2 . nama tu ambil dari lawak ke der kowt,nt sure la . hehe . apa yang menjadikan nama KRUK tu sesuai . Kami Rapat Umpama Keluarga . (KRUK) . hehe . so , wujudlah satu family baru ! . bile malam , ade jela yang mengajak lepak , hehe , lepak sana sini , apa yang penting , kami bersama . haaa , kite orang pun ada buat aktiviti sendiri , outing sungai congkak ! . bakar ayam sesame . memang terbaik la . insyaAllah akan menyusul outing kami sama-sama lagi . **kami bersamamu, dalam suka dan duka, dalam kesenangan dan kesusahan, Sungguh indah bagi kami bersama semua, senyum dan tangisan kami lalui bersama, Dalam sebuah keluarga yang gembira. Pahit manis kami rasakan, Baik buruk pun kami saling tahu, dan takkan ada yang dapat pecahkan kami. Hanya mautlah yang memisahkan kami.Insyaallah . . OKE . PICS TIME ! . jom tengok jom , masuk sikit je ni . kalau semua , memang banyak la . apa yang penting , memories dalam hati ryt ? :)

Kem Kepimpinan Diri di Muzaffar Shah .


wena ngn afiq, nt sure time aktiviti apa ni . ambil gambar jap . :P

sebelum pergi kem di crm unirazak . almak aii , gambat tak ikut urutan . tak pe la oke .
kak farizan , kak niesa , wena , naddy . kak khai tak tahu man pergi . LESAP :p

ta'aruf time !  luah2 . hehe . sesi luahan perasaan , group dgn abg naim

ketua fasi kite . abg wan a.k.a ciko . dengan pemerhati : ameer 

shahir ke ? haha . no2 . ni haziq , bulan naddy , dengan ameer , abg macho kite . dalam bus , otw ke perak .

abg naim dengan epul . * msg awek : jgn risau syg , abg pergi kem je . HAHA :p

kak farizan , HAAA ! ni kak khai . hehe . naddy n kak eira . salah seorang fasi jugak ni . 

Outing time ! Putrajaya & Sungai Congkak . 
di Putrajaya . HARIMAU . aum2 . hehe . baju same . 

sebelum pergi sg.congkak . ambil gambar dulu lorh ! hehe

pilih2 . ambil satu , percume satu . :P

saje masuk gambar ni . kantoi pic ! hehe . no la . ni mase makan , semua kelaparan . tak pandang tepi semua da , dapat makanan senyap =="

selesai makan , selesai mandi . balik pula la kite ! 

ni calon2 ustazah pilihan . hehe . 

jom2 masuk sg.congkak . hehe . macam budak tadika pergi lawatan , * baju sama 

AYAM ! BAKAR ! MAKAN ! :D

  **p/s : Last : saya sayang family ni . :) . thanks semua . 2jela nak cerite . hehe . nak cerite banyak , next post oke . penat menaip sudah . oklah , nak mandi , ciap2 , nak turun makan pula . maaf kalau salah eja , terkasar bahasa , bahasa pelik , semua datang dari diri wena yang banyak kekurangan ni . insyaAllah akan diubah . hehe . tc ! asslamualaikum . 

            ___________________♪ ♫ ♩ ♬

Selamat datang .

           Asslamualaikum . lame betul da wena tak update blog ni kan . naik berhabuk sudah . wena sibuk betul sejak akhir2 ni , yela , da last sem kata kan . lepas ni lagi la sibuk . sudah naik pangkat sebgai seorang pendidik gitu . hehe , InsyaAllah . doakan kejayaan wena ea . lame lagi pejalanan hidup ni . berbagi bagai lagi liku yang akan wena hadapi . apa yang penting sekarang kuatkan hati ,jiwa ,badan ,mata semua anggota badan la . kalau tak kuat ,habis tersungkur la kite betol x ? 
            Btw , selama lama yang wena tak update blog ni , banyak sebenar ye cerite nak bercerite . tapi tak tahu nak cerite mana satu . hehe . * malam ni wena PONING sikit , maaf ea kalau ayat tunggang terbalik . ting tong . ' gayut saya " : versi lawak ke der . haha . Tapi nak cerite la kan , korang nak tahu something tak ? haha , siyesly , best kowt lawak ke der ! no satu la ! . tgk bape kali pun tak penah naik jemu taw . hehe . okelah , sape yang belum tgk 2 , wena nak promote sikit la . tgkla lawak ek der ni . comfirm sape yang tgh marah , masam tu ley tersenyum balik . hehe . apa yang penting usaha . jangan jadikan alasan langit tak semestinya cerah oke .

lawak ke der ! :D TENGOK JANGAN TAK TENGOK . cari kat utube oke . full punye oke . hehe . 

hmm , ada lagi bende nak dicerite ni , tapi nak sambung post ni ke lain post . hmm . lain post la oke . hehe . okelah , jumpe post sekejap lagi ea . bye ! asslamualaikum .
__________________________________ ♪ ♫ ♩ ♬



Tuesday, February 7, 2012

12.52pm

12.52PM , omg , hmm . stll cnt sleep .  too many things inside my mind  @-_-@  ... too many things to do with so limited time. Need to be more organize... or i need to breakaway for refreshment? . miss my family , my mr . afiq (♥) , hmm , i thnk he sleep now || gud nite dear ,  i know u tired , all day hang out with me :) it so k , take rest k , c u morow bunny || . first time sleeping with my mp3 playing the slow sound . hope i get a good sleep this night . hmm . muke kena gatal-gatal pula , hmm , i dont knw wht allrgc hppnd to me :'( i want my mom now ... 

.......
number one reasons : 
1) stressed
2) nightmares
3) thinking ABOUT everything 
4) caffeine
5) miss family & 
6) insomnia ==" (wishnotbehappenforme)

________________________ ♪ ♫ ♩ ♬



7/2/2012 tuesday

asslamualaikum . hai :) macam mana hari ni ? adakah oke or tak oke ? kalau oke , bersyukurla kite pada allah oke , tapi kalau tak oke , jgn putus asa . hari ini bukan penentu masa depan kite ryt . so , usha lagi . usaha usaha n usaha . pasti boleh , insyaallah :) . okelah , arini da hari kedua kat kl . kebosanan jugak la ni . hehe , hari2 menghabiskan puding ibu kasi , my fev . hehe . thnks ibu . really love u mom ! . hehe .
hari ni hari selasa ? hehe . ehem2 . nak tahu apa yang best hari selasa ? vanilla coklat ! yeah ! nak promote sekejap ! tjgn lupe tgk cerita ni oke , tv3,every tuesday , 9.00pm :D


best giler cite ni taw . haha . so sweet . they married whle thy stll stdy,sweet macam baru dilamun cinta walaupun da kahwin , haha . memang giler best la . hehe . insyaallah also wll hppen for me and afiq . it true afiq ? ?
haha . romantic , undeerstanding , stll bhave like child , but slowly be mature . ikut ketentuan masa , kekadang manja macam budak , kekadang garang mengalahkan parents . itulah kisah vanilla coklat , hehe . oppss , silah itulah kisah cinta afeenaa . hehe . :P sambil tengok cerita ni mesti sambil berangan . :P and rasa inilah kali pertama wena takut tertinggal dari tengok cerita ni . evry tuesday , pukul 9 jer mesti da terpacak depan tb tggu cerita start . hehe . . . . . . 
tht really the best drama n juga sebgai pandagan kepada remaja yang stll study bahawa , kahwin ketika masih study tidak semestinya menyusahakn , tapi banyak jugak memberi kebaikan , ryt ? masing-masing punyer pandangan . ni pandagan wena . hehe . pe yang penting , prpare ourself first oke ! :D sudah bersedia , jalan saja . :D
________________________ ♪ ♫ ♩ ♬



Monday, February 6, 2012

cerita hari ini

Teringat pesanan seorang ustaz ketika ku mengikuti ceramah baru-baru ini:-


"Sudahkan di qada solat-solat yang lepas?," 


Jika tidak ingat, gantikanlah dgn mengira berapa usia kita sekarang ditolak kira-kira 10 tahun dr mula akal baligh kita....


"Subhanallah..betapa alpanya diriku yang kerdil ini..sesungguhnya engkau maha menerima taubat kami,"




Peringatan buat diriku.....kalian semua yang seringkali kita LUPA...

Adakah kita seorang Islam??? Pernahkah kita terfikir ...hidup ini hanyalah sementara. Sampai waktu dan tika masanya kita akan pergi menemui Allah. Apakah bekalan & persediaan kita menempuh hari kematian. Dalam kita mengejar kekayaan dunia, kita sering lupa bahawa tujuan hidup kita yg sebenar ..


"Apakah pilihan kita?,"


Beruntunglah orang-iorang yang berebut menagih ihsan dan kasih sayang Allah. Sesungguhnya keredhaan Allah yg kita cari.


Dunia yg semakin tua ini sering dilanda masalah....bermula jerebu, kegawatan ekonomi, tsunami & timbul pula gejala murtad....fitnah ...gempa bumi ...peperangan...& macam2x lagi. Semua ini adalah bala....sebagai tanda kemurkaan Allah. 


Adakah kita benar-benar orang Islam? Maka, adakah kita fikir kejayaan kita di universiti membawa kita ke syurga? Adakah kita fikir kejayaan kita adalah usaha & ikhtiar sendiri?



Tidak malukah kita mengaku diri kita hebat, rajin, bijak...walhal semuanya adalah kurniaan Allah. Segala kebaikan yg ada pd kita adalah dtg dr Allah. Apakah kita fikir Allah itu akan suka hamba-Nya yg tidak tahu bersyukur? Adakah kita yakin kita seorang Islam? 


Sedangkan Rabiatul Adawiyah pula tidak mahu melupakan Allah walau sedetik sekalipun. Tahukah anda bahawa Hassan Al-Basri pula menangis hingga berjujuran air mata krn menyesal melupai Allah dlm beberapa minit...Tetapi mengapa kita masih LEKA dibuai perasaan ..Tidakkah kita berasa rugi krn kurang berselawat kpd Rasulullah?



Siapa diri kita sebenarnya ????...
Firaun? tentu tidak...jadi siapa diri kita sebenarnya??? kita hanyalah manusia yg berasal dr sekeping tanah yg hina !!!



Apakah kita yakin bertuhankan Allah? 
Maka, mengapa kita tidak mahu mengejar Dia .....mengapa kita masih berbuat perkara yg dilarang-Nya??? mengapa kita masih tidak menuntut ilmu..Syariat, Tariqat, Hakikat, & Makrifat, Feqah & Tasawuf...dapatkah kita menghuraikan cabang-cabang ilmu tersebut ...tidak malukah kita krn gagal menghuraikannya, jauh sekali dr mengamalkannnya.


Adakah kita harus mempersalahkan puak-puak Kristian yg berjaya memurtadkan ribuan umat Islam jika kita sendiri gagal memperhebatkan pertahanan diri.? Ketahuilah...sesungguhnya Iblis itu amat suak kpd mereka yg tidak berilmu...& sedarilah bahawa kejahilan boleh menyebabkan kita memikul dosa. Kita takut dosa. berapa banyak amalan kita yg boleh menghapuskan dosa seharian?


Apakah kita begitu yakin menempuh akhirat? Siapakah kita menjelang hari kematian? Adakah kita seorang Islam pd ketika itu? Bersediakah kita tatkala kita berhadapan dengan malaikat MAUT? Apakah kita merasakan diri kita terlalu mulia sehingga tidak ada daya utk menjauhkan diri dr perbuatan mungkar. Kita pergi kuliah..pergi kerja...kita yakin kita telah melakukan segalanya perkara dgn baik.




KITA SOLAT...
Kita yakin solat kita tidak tercela?? Kita makan ...
Kita yakin rezeki yg dijamah diredhai Allah? Kita minum ...
Kita yakin di akhirat kelak kita akan dpt minum sperti kita minum sekarang?
Kita ketawa ....
Kita tidak malu pd Allah? Kita cemerlang SPM, LOGIK, TITAS, C++...
Kita yakin semua itu dpt membantu kita ....kita sakit..
Kita tidak malu pd Allah krn menarik balik nikmat kesihatan? Siapakah kita???



Kita adalah manusia yg berasal dr sekeping tanah yg hina ...betapa hinanya kita ...tapi, kita masih mampu tersenyum & tertawa. Bersediakah menempuh hari slps kematian? Bersediakah kita emlalui sakaratul maut ? 


Burulah cinta Allah , sebelum Allah menutup pintu rahmat-Nya. Sesungguhnya kematian itu adalah sesuatu yg pasti. ....Siapa kita???


Wallahuaqlam.


Nabi SAW bersabda yg bermaksud :-


Ada 4 perkara yg dipandang sbg ibu iaitu 


Ibu dr segala UBAT adalah SEDIKIT MAKAN
Ibu dr segala ADAB adalah SEDIKITBERCAKAP
Ibu dr segala IBADAT adalah TAKUT MEMBUAT DOSA
Ibu dr segala CITA-CITA adalah SABAR 


Dan berpesan-pesanlah kpd kebenaran dan kesabaran ...
Kata renungan ayat suci Alquran pd orang yg ingkar melakukan solat 5 waktu sehari semalam ...



SUBUH : dijauhkan chaya muka yg bersinar
ZUHUR: tidak diberikan keberkatan dlm rezekinya
ASAR: dijauhkan dr kesihatan & kekuatan
MAGHRIB: Tidak diberi kehormatan & santunan oleh anak-anak
ISYAK: dijauhkan kedamaian dlm tidurnya


p/ : peringatan untuk diri wena sendri , serta untuk diri kite semua . :) insyaallah sebgai peringatan untuk membentuk diri kita ke arah yang lebih baik . :)
" Sesungguhnya apabila aku menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu, bukan juga yang paling soleh atau solehah dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah, maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan."
-Hassan Al Basri-
_________________________ ♪ ♫ ♩ ♬

Wednesday, February 1, 2012

11 months ! !


12.00 am . 2/2/2012 . all my love for you free ! ! wishing u a very happy annversary dear ! . 11months . bukan senang 2 , hehe . lagi sebulan nak setahun . kuat jugak saya ni bertahan ea . btw . thnks a lot afiq aizat coz alwys with me . thnks coz accept me . and thnks for all :D . we've had our ups and downs but we stood by each other no matter what happened we maintained this love so on our annivrsry of 11months i just wanna say this " THANK YOU " :) . your love makes my days so very bright :) daddy ... i may find my prince . and i  think i had found him . hihi . >>afeque aizat<<
i know we are too young,and it's still early to say this . but . i hope you're the one ...good things come to those who wait ryt dear ?? so , i always waiting for you! . hehehe . hmm . you want know something .. ? hmm . i dream of being with you forever . :) . then , i dream , someday,i'll visit paris . . . with you .. :D . 
i won't ever get tired of loving you . 
love does not consist of gazing at each other,but in looking together in the same direction . our annivrsry is a time to look back at the good times and a time to look ahead to live our dreams together . love is the best refreshment in life . 
dear god . i wanna take a minute,not to ask for anything from you,but simply to say thank you,for all i have . family , friends and you . alhamdullah . :) when we first met,i had no idea you would be so important to me , now,i know,u're very important for me . i miss you badly ! n love you . i hope you you love me too . hehe :D please take care my heart . i dont want a perfect boyfriend . i just want someone to act silly with,someone who treats me well ang loves being with me more than anything :)
________________________ ♪ ♫ ♩ ♬

A Love Letter

to My Future Husband


Dear Future Husband...=)


I don't wanna be ur Girlfriend, I juz wanna be the one U call Wife, ur presence brings me Happiness...U ar my halal Prince Charming, riding ur horse of Taqwa, holding the Quran on the right and the Sunnah on the left..giving glad tidings to the strangers..


Treat your girl right, bro. Plain and simple.

I know it can be hard to please her sometimes, but it’s worth it in the end. Remember that she’s your happiness, your world. She should be the first person you talk to in the morning, and the last person you whisper “Good night” to. Unlike some of your bros, she’s going to be there for you when you’re the happiest, but more importantly, when you’re at your lowest. She’ll cook for you and care for you, so treat her like a queen. Girls are delicate creatures. Think before you say. Think before you act. They take every little mistake you make and multiply it by a thousand. So try not to mess up, aight? When you’re fighting, sometimes it’s better to put your relationship before your own pride. You’re not helping yourself by making her upset, bro. And never, ever, under any condition, let her go to sleep crying. She’ll resent you for it for the rest of your days. Don’t forget to make her feel special everyday. Open doors, go shopping with her. Hell, make dinner for her! The more you show her you love her, the more she’ll give you in return. Remember that an “I love you” via text is never as special as one in person. And show her off to your bros, don’t be ashamed of her. She’s never been ashamed of your dorky ass. Look, she doesn’t really need much in a relationship; she just wants to feel like she matters to you. That’s not asking for much, bro.
But if you haven’t learned a thing from reading this, remember this. Love her unconditionally, loyally, and keep her close. Love her with everything you’ve got: emotionally, mentally, and physically. Because I swear, if you won’t treat your girl right, someone else definitely will. :)
________________________ ♪ ♫ ♩ ♬

mengapa mengeluh ?

asslamualaikum . hai . hari ni rajin pula nak menulis . hmm , hari kite muhasabah diri la pulak oke ! :D mengapa kite mengeluh ?? ssetahu wena la kan ,semua orang suka mengeluh betul tak ? tipu la kalau cakap tak pernah sekali pun mengeluh . tapi ada tak kite terpikir kenape kita selalu mengeluh . tapi kita tidak tahu sebenarnya dalam al-quran da tertulis semua jawapan kepada keluhan kita .

kita bertanya : kenapa aku tak dapat apa yang aku idam-idamkan ? 
al-quran menjawab : boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu dan boleh jadi pula kau menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu.allah mengetahui sedang kamu tak mengetahui.
*surah al-baqarah ayat 216 *

kita bertanya : kenapa ujian seberat ini ?
al-quran menjawab : allah tidak memberi seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.
*surah al-baqarah ayat 286*

kita bertanya : kenapa kita frust ?
al-quran menjawab : janganlah kamu bersikap lemah dan jangan pula kamu bersedih hati,padahal kamu orang-orang yang beriman.
*surah al-imran ayat 139*

kita bertanya : kepada siapa aku harus berharap ?
al-quran menjawab : cukuplah allah bagiku,tiada tuhan selain dari-NYA,hanya kepada-NYA aku bertawakal.
*surah al-taubah ayat 129*

kita bertanya : apa yang aku dapat dari semua ujian ini ?
al-quran menjawab : sesungguhnya allah telah membeli daripada orang-orang mukmin,diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.
*surah al-taubah ayat 111*

kita bertanya : aku tidak tahan dengan semua dugaan ini ! 
al-quran menjawab : " ... dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat allah , sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat allah melainkan kaum kafir"
*surah yusuf ayat 12*

kita bertanya : sampai bila aku kena merana seperti ini ? 
al-quran menjawab : "kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan"
*surah al-insyirah ayat 5-6*

p/s : so , lepas ni jangan mengeluh oke . setiap kita didunia ini tidak mahu memilih jalan yang derita hakikatnya tanpa usaha keajaiban tidak akan berlaku . kita jangan selalu mengharap kerana mengharap  tidak pasti tertunai tetapi kita boleh bersabar kerana kesabaran itu mengajar kita erti kehidupan . sesungguhnya kejayaan tidak akan datang kepada kita yang leka . bukan senang nak jadi senang , tapi senang nak jadi senang jika diselitkan dengan usaha yang berterusan. :D bersyukur dengan apa yang kita perolehi . ingat tak mahu mengeluh oke . hehe . the end :)


___________________________________ ♪ ♫ ♩ ♬




Tuesday, January 31, 2012

bosan betul !

hmm . bosan yer cuti sem kali ni . siyesly duduk rumah , makan tidur jer . ena matahari pun jarang sekali . da macam tapai jer ni . terperap jer . nak buat apa pun tak tahu . selongkar barang-barang dalam rumah pun da habis selongkar . ponat jer . biasa tak boleh duduk diam . ni asyik duduk diam jer . tengok pulak real steel tiap-tiap hari . layan rois . btw, wena suke citer ni . hehe . nice jugak . hari 2 wena dok cari buku-buku lama atok . banyak la . ruper yer tak ada siapa yang amik tahu . arwah atok dulu banyak merantau , so banyakla buku-buku import ni . bagus jugak buku lama2 taw . haa, ingat tak buku prisoner of zenda , kite ada belajar mase highschool dulu , buku tu pun wena jumpe , tapi versi buku lama la . da habis selongkar buku . selongkar gambar-gambar lama pulak . ni yg paling best . hehe , tengok gambar time-time gemuk . hehe . macam-macam style ada . pe daa . haha . nak tengok time wena preschool ? . hehe . saya da terime ijazah , jangan jeles . hikhik


ni la time preschl . hehe . time ni tak chbby sangat . nak tengok wena chbby ? hehe . tak payah la oke . bhayer . :P

tengok punyer tengok lagi . jumpe plak satu album ni . kat depan tulis <3 LOVE . rupa-rpa yer album ibu baba kahwin laa . hehe . :D romantik gitu . hihi . 


ni la dyowng time muda dulu . sekarang masing-masing da meningkat usia , tapi still masuk kepala anak-anak . hehe . sayang la ibu baba ! . okelah , that all for today story , nanti wena cerita lagi oke . sebelum tu . ada qoute nak kaci :)

p/s : marry someone who expects less and accepts more.
someone who realises that you tried,
not someone who reminds you that you promised.
________________________ ♪ ♫ ♩ ♬


i'm proud of my heart

asslamualaikum . haii ! :D da lama jugak wena tak update blog ni kan . wena still kat kampung , bercuti lagi ni . hehe . badan sudah gemuk , pipi sudah naik . muka sudah sembam , habis la . btw , hari ni rajin sikit nak menulis . nak tulis panjang-panjang malas pula . hehe . update sikit jela oke :) 


there is nothing more beautiful than a person whose heart has been torn apart,but still believes in the beauty of love.
i'm proud of my heart.it's been played, stabbed, cheated, burned and broken, but somehow it still works.
life always offers you a second chance.it's called tomorrow. :)
________________________ ♪ ♫ ♩ ♬

Tuesday, January 17, 2012

photoshoot ! :D

asslamualaikum . hai ! . wena arini dok berperap dalam rumah aunty wena . rumah makteh,tgh tggu masa nak balik kampung . :) fnlly abiskan cuti sem di kampung ! hooraaaiii ! . hihi . seharian bosan,kerja yer,makan,tido,makan,tgk tv , last-last dapat idea ! . kembangkan bakat terpendam . haha . no la , penuhi masa dengan aktiviti menyeronokan . ley gax test2 jd photogrfhr . hikhik . kesian durrah dengan dalisya bosan . so , jom kite happy ! :D


gud job babe ! :D


talent saya ni . haha . tak pe2 , tggu dslr oke , nanti kite outing luar pulak . :D


budak kecik baik n comey ! :)


:D nice durrah n dalisya :)

gonna miss u durrah n dalisya . tc ! . nanti along datang lagi oke . kite lepak n photoshoot lagi ! . hihi . ada kesungguhan semua boleh jadi . insyaallah . bakat terpendam , kena asah ni baru tajam . tak asah , tumpul sampai bile2 ryt :) gud talent . 
________________________ ♪ ♫ ♩ ♬




Sunday, January 15, 2012

love story b4 sleep :D

A poor boy loved a rich girl.
One day the boy proposed her. Then the girl said, "listen! your monthly salary is my daily hand expenses. Should I be involved with you? How could you thought that? I will never love you. So, forget me 'n get engaged with someone else of your level."

But somehow the boy could not forget her so easily.

10 years later.....

One day they became face to face in a shopping center. The lady said, "Hey! you! How are you? Now I'm married. Do you know how much is my husband's salary? Rs. 2 lac per month! Can you imagine? 'n he is also very smart."

The guy's eyes got wet with tear by hearing those words.

After few minutes her husband came before the lady could say something to the guy, her husband started to say by seeing the guy.
"Sir! You here? Meet my wife." Then he said to her wife, "I'm going to assist a project of sir, which is of Rs. 200 crore. 'n do u know a fact? Sir loved a girl but he didn't get her. That's why still he is unmarried. How much lucky the girl was. Isn't it? Now a days who can love like that way?"

Moral: Life is not so short. So, don't be so proud of yourself and damn others. Situations change with time. Every one should respect other's love.Love is a light which can take you out from darkness of ignorance and cruelty.Love is not a play of cowards; it is a game of self determination for bearing pain . You are in love when thoughts of your beloved do not allow you to sleep in nights :)

________________________ ♪ ♫ ♩ ♬

:)

it's time to back my real home,my hometown . happy ni tak sabar pun ada . nak jumpe ibu baba adik-adik . rindu dyowg ! . biasa la da berapa bulan tak balik . cakap pun dalam telefon je . cepatla esok . hmm . nak balik ni , tak sabar nak jumpe dyowg . having a place to go . home ! . having someone to love . my family ! . yeah . i want both , nak home , nak family ! :D.
.
.
 "When you look at your life, the greatest happinesses are family happinesses."
~Joyce Brothers ~

tapi esok balik dengan engah ( uncle ) , dia baru beli kereta . sokjadi orang pertama la :D . tapi yang menjadi masalah , dia tu bawak ekreta lambat . aduhyai . hmm , tak suke ye . bukan dekat jugak dari kl nak sampai pahang . kalau la dia bawak lambat . berkeruh habis dalam kereta sok . tolong saya ! . kalau ada kereta sendiri ni da lama pecut balik sendiri . (tak pe wena,sabar2 . good things come to those who wait , ingat tu taw :D ) insyaallah . mana ada kemahuan situ ada jalannya . btw , ni wena bali kampung , afiq pulak yang kena tinggal . hmm . sedih pulak dah tinggal dye . tak suke je kalau jauh macam ni . biasa dekat , ni jauh , susah jugak . msg , col , 2 jela . my mood rght now : i miss you dear ! :( 
.
.
"Just promise me you’ll think of me, every time you look up in the sky and see a star cos I’m a space bound rocket ship and your heart’s to the moon, and I’m aiming right at you."


i wish that you were here or i were here or we were together anywhere . i want you teddy ! big tummy ! katak ! sumi ! honey ! afiq ! is truth , i miss you all the time , every second , every minute , every hours , and everyday . tc dear . jgn nakal . ingat tu ! :D 
_______________________ ♪ ♫ ♩ ♬

Powered by Blogger.

love ! ! :)

Daisypath Anniversary tickers