Saturday, July 9, 2011

4+1 = 5 tips hlgkan STRESS !!

Salam semua…Berikut adalah tips ringkas untuk hilangkan stress dalam masa yang singkat…Leh cuba praktikkan:

Hidu wangi-wangian. Dikatakan bahawa wangi-wangian seperti yang biasa kita kenali sebagai wangian aroma terapi contohnya wangian lavender atau seumpamanya mampu menghilangkan stress. Tak percaya cuba try tengok…Kamu semua mesti suka akan wangi-wangian kan? Apa perasaan kamu bila terhidu sesuatu yang wangi?

Menangis. Aktiviti ini sering dilakukan biasanya kaum hawa lah…Kenapa yek? Dalam kajian, dikatakan bahawa 85% stress akan hilang bersama-sama tangisan kerana sewaktu kita dalam keadaan stress, ada chemical yang terhasil daripada nya…So, bila menangis, chemical tadi akan ikut air mata tadi kuar bersama-sama. Hahaha…percaya atau tidak, tanya kaum hawa yang biasa wat keje nih.

Dengar muzik. Ada juga antara kita yang suka dengar muzik apabila stress. Tapi muzik tesebut adalah mengikut selera seseorang. Tak mungkin akan hilang stress bagi peminat R&B tetapi mendengar lagu Rap Cina. Hahah.

Berbual atau berkongsi dengan sahabat rapat. Biasanya nih yang last kita semua buat, kan! Bila stress datang jer cubalah carik sahabat yang betul2 rapat dengan kamu untuk kongsi masalah. Percaya atau tidak terpulanglah. Bila dah cerita, mulalah kawan2 akan ajak gi shopping atau makan banyak2…hehe. Release, kan? Sebenarnya bukan idea yang kita perlu mintak, cukuplah sekadar teman mendengar. Sekurang kurangnya terubat jugak hati kita.

Last but not least, DOA. Tu yang +1 tuh…sebab apa2 yang kita buat mesti selalu igt pada NYA kerana ia adalah ujian. Mudah-mudahan kita dilapangkan dada dan minda supaya dapat berfikiran waras walaupun stress. :)

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

love ! ! :)

Daisypath Anniversary tickers